WOC kleding

Door met een klik van de rechter muis knop op de filenaam en de optie "Doel opslaan als" te kiezen kan het document ook gedownload worden. Nadat het is opgeslagen kan het dan vanuit een standaard programma worden geopend.

 

Voeding en gezondheid

 

NIEUW: Algemeen sportvoedingsadvies; bron Dieet- en voedingsadvies Drechtsteden (DVA) - Jan'2016 PDF document
Richtlijn voedingsvoorlichting aan ouders/verzorgers, trainers en coaches van jeugdige waterpoloërs

PDF document

Informatie over voeding en vocht bestemd voor voorlichtingen en gebruik onder de deelnemers van de waterpolo centra

PDF document

Vocht is een essentieel onderdeel van een gezonde voeding en veel sporters onderschatten nog steeds het belang van een goede vochtbalans. Toch boek je misschien juist wel door het verbeteren van je drinkgedrag de snelste en gemakkelijkste winst.

PDF document

De belangrijkste energieleveranciers zijn koolhydraten en vetten. Naast koolhydraten en vetten, kunnen ook eiwitten en alcohol energie leveren aan het lichaam. Hieronder is ingegaan op een viertal vragen over de energieleverende voedingsstoffen.

PDF document

Wil je je lichaam optimaal in conditie houden, dan is het belangrijk om de energie die tijdens het sporten verbruikt wordt, weer aan te vullen. De intensiteit en duur van de inspanning bepalen hoeveel je extra moet eten. Je moet echter niet alleen letten op de hoeveelheid, want ook tijdstip van eten en de samenstelling van de voeding zijn van belang.

PDF document

Na de wedstrijd en training is het belangrijk om zo snel mogelijk de gebruikte koolhydraten en het vochtverlies weer aan te vullen. Het insulinegehalte in het bloed is dan namelijk nog hoog, waardoor de glycogeenvoorraden in de spieren relatief gemakkelijk kunnen worden aangevuld.

PDF document

Veel sporters, vooral duursporters, zijn ermee bekend: maag- en darmklachten. Het is een verzamelterm voor een breed scala verschijnselen.

PDF document

Omega vetzuren staan de laatste tijd volop in het nieuws. Maar wat zijn het eigenlijk, waar zitten ze in en is suppletie zinvol? Hieronder de antwoorden op deze vragen.

PDF document

Veel sporters reizen voor hun sportbeoefening. Misschien ga je wel eens naar een andere stad voor een competitiewedstrijd, naar de Alpen voor een hoogtetraining of naar Athene voor een toernooi.

PDF document

Een gezonde basisvoeding bevat naast energieleveranciers ook andere voedingsstoffen: vitamines, mineralen en voedingsvezels.

PDF document

Het gebruik van voedingssupplementen is even oud als sporten zelf. Van de oude Grieken en Romeinen is bekend dat ze soms hun toevlucht namen tot ‘speciale’ voedingsmiddelen om prestaties te verbeteren.

PDF document

Afstudeeropdracht van Marije Langen en Suzanne de Wit over "Richtlijn gezonde sportvoeding voor jeugdige waterpoloërs van het WOC in Alphen a/d Rijn"

PDF document

Remke Hommes van de afdeling Preventie bij de Brijder Verslavingszorg heeft een presentatie gegeven over Alcohol en Sport.

PDF document

Zondag 14 februari 2010 is er een enquête afgenomen bij de ouders van de sporters tijdens de WOC competitie. Deze enquête ging over het gebruik van de warme maaltijd thuis en over de plannen om tussen de middag een warme maaltijd aan te bieden in het nieuwe zwembad AquaRijn. Het doel van deze enquête was om aan te tonen dat een warme maaltijd voor de sporters erg belangrijk is. De enquête geeft verder aan hoe er door de ouders over het aanbieden van een warme maaltijd overdag wordt gedacht.

PDF document

In opdracht van het Waterpolo Opleidingscentrum in Alphen aan den Rijn is in de periode oktober 2009 tot juni 2010 een opzet gemaakt voor een voedingsplan voor de waterpoloërs in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het voedingsplan bevat een opzet voor een menucyclus en de inrichting en organisatie van de keuken in het nieuwe zwembad AquaRijn waar de sporters in 2012 gaan trainen.

PDF document