WOC kleding

De jongens van het Waterpolo Opleidingscentrum Alphen aan den Rijn (WOC) vertrokken op 16 oktober 2011 naar Hongarije voor een 6-daagse stage met hun leeftijdsgenoten van BVSC in Budapest.

 

1e dag: zondag 16 oktober 2011

Vanaf Alphen vertrok om 11.00 uur het busje met de vaste chauffeur Bert ten Dam naar het vliegveld in Eindhoven. Ook vele ouders brachten de jongens in de leeftijdscategorie onder de 14 jaar naar het vliegveld. Na de fotosessie en het afscheid, verliep de reis prima. Zelfs iets voor de geplande tijd geland in Budapest. Op het vliegveld in Hongarije was de plaatselijke gids aanwezig om ons met luxe bus richting hotel te begeleiden. Even de spullen op de kamers zetten en daarna richting zwembad voor de eerste training.


Eerste training in het 50 meterbad van BVSC
Eerste training in het 50 meterbad van BVSC

 

Na de training hadden de jongens een gezonde trek. In het restaurant wachtte een heerlijk 3 gangenmenu. Iedereen bordjes leeg. Bart na het eten nog even zijn paspoort zoeken en ook gevonden …. Maar snel alles in de safe van het hotel. Om 22.00 uur lichten uit.
 

2e dag: maandag 17 oktober 2011

Zeven uur op en half acht ontbijten. Sommigen zaten nog in het Nederlandse ritme en waren al voor zevenen wakker. Het lopend buffetje beviel de heren wel. Tim van Braak was weer blij om de worstjes tussen de stapel brood te stoppen. Uurtje later richting het zwembad. Het zonnetje schijnt lekker in Budapest, maar het had in de nacht licht gevroren. Het is 10 minuten lopen naar het zwembad van BVSC. In de ochtend is er alle ruimte om 2 uurtjes te trainen. Na de training op naar de warme lunch ; iedereen begint zijn bordje al goed leeg te eten.

WOC jongens team foto

Na een korte rust van een uurtje en een frisse neus buiten, is er een eerste teambespreking geweest. Iedereen heeft zin in het vervolg van de stage en we maken ons op voor de volgende trainingssessie met de Hongaarse jeugd. Tijdens de oefensessie werden sommige jongens met hun tekortkomingen geconfronteerd. De jongens van BVSC blijken wederom een prima trainingspartner te zijn.

Om half 8 aan tafel voor ons 3 gangen diner. De jongens werden dit keer verwend na de salade kwam de ober met kip en frietjes voor de dag …. Na het diner hebben enkele jongens hun waterpolo rapport en voortgang besproken met Miklos en Eric.

Om 22.00 uur was het heerlijk rustig op de kamers.
 

3e dag: dinsdag 18 oktober 2011

Deze dag begon net zoals de dag hiervoor ; ontbijtbuffet om half 8 en daarna te voet naar het zwembad van BVSC. Van het hotel naar het zwembad is het een klein kwartiertje lopen. Ook deze dag geeft de buitentemperatuurmeter 5 graden aan. Van 09.00 – 11.00 uur kunnen we het gehele bad gebruiken om te trainen. Na de training om 1 uur de warme lunch. Dit keer is er wel een hele korte siësta, want vanaf half 4 spelen we wedstrijden en moeten we dus rond half 3 weer richting het bad.

De jongens hebben eerst tegen de BVSC selectie 1999 gespeeld en het laatste uur tegen de selectie 1998. Tijdens het eerste gedeelte van deze middagsessie moesten de jongens nog wat wennen om de opdrachten uit te voeren, tijdens de laatste sessie liep alles al een stuk beter. De jongens komen in het ritme. Vandaag toch bijna 5 uur in het water gelegen.


De jongens komen in het ritme

Dit keer diner om 19.00 uur het diner te gebruiken in het restaurant van het hotel, wat geheel alleen ter beschikking stond voor het WOC. De hotel eigenaar klaagt behoorlijk over de slechte bezetting en de (Hongaarse) economische malaise.

Vanavond gingen de lampjes uit om 21.00 uur.
 

4e dag: woensdag 19 oktober 2011

Het was vroeger uit het bedje voor de staf dan eerder tijdens deze stage ; Mike Dijkstra bleek een behoorlijk infectie te hebben in zijn mond en rond 6 uur in de ochtend werd besloten om Mike naar het kinderziekenhuis te begeleiden. Makkelijk dat Miklos hier de taal spreekt en de weg weet in zo’n geval. De doktoren namen de situatie zeer serieus op en Mike heeft de gehele ochtend onderzoeken ondergaan. Begin van de middag ging Mike onder het mes bij de plaatselijke tandarts en werd tand en abces verwijderd. Mike herstelde snel na de ingreep en moet nog wel een nachtje ter observatie in het ziekenhuis blijven.


Mike in het kinderziekenhuis van Budapest
Mike in het kinderziekenhuis van Budapest

 

De training in de ochtend en de wedstrijd in de avond gingen door, helaas dit keer zonder Mike. Tijdens de avondsessie werden de jongens bij vlagen overklast door de Hongaren. We speelden deze avond tegen de selectie van BVSC 1997, die wel een maatje te groot en te sterk, bleken.

Na de lunch zijn de jongens trouwens, onder begeleiding van Koen met de tram naar het centrum van Budapest gereisd. De jongens hebben hun culturele tripje ook tijdens deze stage gehad.

De jongens gaan deze avond om 21.00 uur naar bed. De begeleiding gaat morgenvroeg naar het ziekenhuis om hopelijk Mike op te halen.

Door de opname van Mike zijn er helaas van deze dag nog geen verdere foto’s beschikbaar. “De fotograaf” verbleef een groot gedeelte van deze dag in het ziekenhuis.
 

5e dag: donderdag 20 oktober 2011

Laatste training en wedstrijden vandaag op het programma. Vanochtend trainen van 09.00 – 11.00 en de lunch en een korte rust op de kamers, de afsluitende wedstrijden tegen BVSC leeftijd 1999 en tegen de leeftijdscategorie 1998. De vereniging BVSC heeft meer dan 200 waterpolo spelers, waarvan 10% vrouw. De selectie jongens jaar 1999 en 1998 bestaan ieder uit 25 jongens.

In de ochtend bleek trouwens dat Mike gelukkig goed had geslapen. Rond het middaguur werd in het ziekenhuis de beslissing genomen dat Mike naar het Hotel kon gaan. In de ochtend kreeg Mike nog via het infuus de laatste stoot antibiotica toegediend. Na het afscheid en de benodigde bedankjes vanaf onze kant, was Mike blij weer buiten het ziekenhuis te zijn. Zijn eerste woorden buien : “eindelijk vrij”.

Tijdens de avondwedstrijden hebben de jongens van het WOC goed partij gegeven tijdens de 2,5 uur durende wedstrijden. Volgens ingewijden hadden de teams ongeveer eenzelfde aantal doelpunten gemaakt. Mooi om te zien dat de Hongaarse trainers slechts alleen op het proces en inhoud coachen en totaal niet op het resultaat.


De jongens van BVSC en WOC na de laatste oefensessies
De jongens van BVSC en WOC na de laatste oefensessies

Na het diner gaan de jongens nog even een oefenwedstrijd bekijken van het eerste heren team van BVSC om vervolgens de koffers verder te pakken. Om half 10 lampjes uit.
 

6e dag: vrijdag 20 oktober 2011

Om 04.00 uur staat de bus voor het hotel, conform afspraak. Alle jongens stonden op tijd klaar met koffers en tassen. Na ontbijtje in plastic tasje te hebben ontvangen richting vliegveld. Om kwart voor 5 was iedereen al ingecheckt. Vliegtuig vertrok op tijd en het Wizzair toestel landde even na 08.00 uur in Eindhoven. Jammer dat de tas van Koen nog in Budapest stond ….

Op het vliegveld in Eindhoven stonden enkele ouders de kinderen op te wachten. De rest werd door chauffeur Bert met het WOC busje weer naar Alphen gebracht.

logo BVSC
 

Foto's van deze stage staan in het foto-album


Bart van Leeuwen, één van de deelnemende sporters, heeft een eigen verslag gemaakt van deze stage, welke hier bekeken kan worden.