WOC kleding

1e dag
Om 5 uur ’s ochtends stonden we er dan. Eindelijk op Schiphol na een hele tijd ernaar uit te hebben gekeken konden we dan eindelijk weg. Eerst voor een overstap naar Londen en na een paar uur wachten op Heathrow konden we dan naar Canada. Het was een erg lange vlucht en iedereen was erg moe.
wachten op Heathrow
Maar toen we op Ottawa aan kwamen kwam de shock, want daar was het pas net middag. Het landen duurde nog wat langer dan normaal, het waaide erg hard en het was erg glad op de landingsbaan, dus moesten we eerst nog even in de lucht rondcirkelen. Op Ottawa Airport moesten 3 van de leiding met de Canadezen mee om busjes te halen. Duurde heel erg lang en ondertussen zat iedereen uitgeput te wachten. Na een paar foto’s en ijskoffies gingen we naar het hotel en kregen we meteen te eten. Typisch Amerikaans (wat je eigenlijk niet in Canada mag zeggen) kregen we dikke vette pizza en pasta.
Sander kon alleen wat later eten want die was z’n koffer op het vliegveld in Ottawa vergeten! Niet heel erg handig natuurlijk, maar toen hij de koffer ging ophalen stond hij er gelukkig nog. Na het eten ging iedereen naar z’n kamer en duurde het niet heel erg lang voor iedereen op 1 oor lag. Probleem was dat onze grote vrienden de Brazilianen ook waren aangekomen en een feestje op de gang hielden met nogal wat stemgeluid.
Toen de Brazilianen eeeeiindelijk hun mond hielden kon iedereen lekker slapen om vervolgens al weer heel vroeg wakker te worden vanwege de jet-lag.
(Lotte & Marjolein)

2e dag
De 2e dag was een dag met een gevoelstemperatuur van min 32 graden is geen pretje. Even een blokje om met Peter zit er echt niet in deze keer. Met name de wind maakt het bitter koud. Vanochtend na een heerlijk ontbijt buffet op weg voor de eerste excursie naar de parlements gebouwen. De meisjes en jongens leken geïnteresseerd tijdens de rondleiding. Met de busjes op weg naar het Italiaanse restaurant waar iedereen de keuze had tussen pasta of kip. Prima geregeld door de organiserende vereniging, de Titans..

 

een heerlijk ontbijt buffet met z'n allen aan tafel

  
Inmiddels was Lotte op weg naar het ziekenhuis, want er was iets loos met haar gebitje. Een kleine ingreep bleek achteraf. Vanaf het restaurant op naar het zwembad. De jongens wonnen redelijk makkelijk van Gatineau (Ottawa) met 20-7. De meiden speelden prima en wonnen met 12-2 van Montreal. Na de wedstrijden werden de meisjes en jongens opgehaald door de gastgezinnen.
groepsbespreking

3e dag

De jongens en meisjes spelen vandaag al weer vroeg. Vanuit de gastgezinnen zijn de jongens om kwart voor acht in het bad, de meiden arriveren een uurtje later. Na een goede warming up konden de meisjes en jongens zich plaatsen voor de finale.
De meisjes wonnen van Montreal (12-2) en van Pinheiros uit Brazilië (15-4) en spelen morgen de finale tegen het plaatselijke Ottawa Titans. De jongens wonnen eerder in de voorronde van het Canadese Gatineau (20-7) en vandaag van de Brazilianen uit Sao Paulo met 12-10. Ook de jongens spelen de finale tegen de Titans uit Ottawa.
line up

WOC jongens wedstrijdimpressie

4e dag
De dag van de finales! Nu zou het moeten gebeuren, zowel de meiden als de jongens zijn zonder al te veel problemen en soms goed spel, in de finales gekomen. Beide teams moesten aantreden tegen de teams van Ottawa Titans. Iedereen was best wel wat gespannen.
Voor de meiden zou het een zware pot worden. Na 2 periodes stonden ze met 8 – 0 achter. Vooral de midvoor, Rebecca Steenkamer, zorgde voor veel uitsluitingen en minstens de helft van de doelpunten. Het plan van Sander en Yvor was om vooral deze midvoor dubbel te dekken maar door niet genoeg terugvallen lukte dat niet in de eerste helft.
De tweede helft was een totaal ander verhaal. De midvoor kreeg lang zoveel ruimte niet, wat uitsluitingen en doelpunten scheelde. Aan de andere kant kwamen de meiden op schot en met een aantal mooie geplaatste ballen, afgewisseld met harde schoten werd de eindstand gelukkig een stuk aangenamer.
Voor de jongens was de finale een heel ander verhaal. In de voorrondes werd er van de Titans gewonnen en dit samen met een goede goalkeeper bij The Titans zorgden er voor dat er moeizaam werd gespeeld. Schoten werden mooi gehouden, verdedigers lieten zomaar aanvallers wegzwemmen en The Titans waren gebrand om te winnen.
Ook ontbrak het een beetje aan geluk. Vooral toen het WOC pressing ging spelen en een aantal maal goed de schotklok werd uitgespeeld kregen ze ook in de laatste secondes een vrije bal tegen, net buiten de vijf-meter.
Nummer 4 van de Titans wist deze ballen hard en goed geplaatst in het doel te krijgen waardoor er uiteindelijk werd verloren met 7-6.
Tijdens de prijsuitreiking kregen alle teams, uithanden van de ambassadeur van Brazilië, een medaille als aandenken van dit toernooi.
(Ramon Vleerlaag)

 Groepsfoto WOC sporters tijdens de stage in Canada
Groepsfoto WOC sporters tijdens de stage in Canada


5e dag
De dag na de finales bracht gelukkig genoeg afleiding om niet te veel over de verloren finales na te denken. Het begon bij de universiteit van Carlton, waar we deze week zullen trainen en spelen. Hiervandaan reden we met de auto’s, 7 stuks in totaal, richting Lac Simon. Het leek wel een scene uit een gangsterfilm!
De rit er naar toe bracht ons uit de drukke stad naar de meer afgelegen gedeeltes van het witte landschap. De vlaktes lieten we achter ons en de heuvels kwamen inzicht. Met het veranderen van het landschap werd snel duidelijk dat we verder en verder van de bewoonde wereld afkwamen.
Aangekomen bij het meer werd de weg zelfs onverhard en hadden de Dodge-vans moeite met de hellingen en de sneeuw. Eenmaal aangekomen bij het meer, werd de groep verdeeld in 3 kleinere groepen. In tourbeurt werd er met sneeuwschoenen gelopen, getracht een vis te vangen die onder het ijs zou moeten zitten en er werd gesleed met binnenbanden.
Vooral dit laatste was erg leuk om te doen. Eerst iedereen in een eigen band, later met z’n tweeën en zelfs met z’n vijven kwamen ze de berg af. Alle variaties werden geprobeerd wat leidde tot grappige situaties.
sneeuwpret
Na de activiteiten hebben we nog wat wilde herten gevoerd om vervolgens naar Ottawa te rijden. Nog voor dat we op de doorgaande weg waren werd het erg stil in de auto. Iedereen was erg moe van de wedstrijden, de dag zelf en vooral de koude omstandigheden.
In de avond stond er gelukkig niets op het programma. Na het eten werd er bij de gastgezinnen wat ‘gechilled’ om vroeg naar bed te gaan.
(Ramon Vleerlaag)


6e dag
Vandaag weer vroeg uit de veren. Marjolein, Lotte en ondergetekende hebben het genoegen om bij een zeer gastvrij gezin te logeren ; alles mag en kan … Het ontbijt zelf even samenstellen, de lunch maken en op naar de universiteit, waar we de rest van de meiden en jongens aan zullen treffen. We trainen daar in de ochtend samen met de Brazilianen.
Carlton universiteit met 21.700 studenten
Carlton universiteit met 21.700 studenten
 

Na de lunch vertrekken we richting het zogenaamde Cineplex Odeon Theater, waar iedereen de 3D film, Avatar zal zien. Na een kleine 3 uur waren de meningen verdeeld over de film. De meiden gingen direct door om te trainen in een ander bad, de jongens werken hun training later in de avond af in het wedstrijd bad Nepean.
Sommige chauffeurs vergissen zich in de afstand, wat soms resulteert in onnodige situaties. Na de trainingen iedereen naar huis om van de nachtrust te genieten. Alles lijkt dicht bij elkaar te liggen, maar met een stad van 900.000 inwoners, zijn er soms te veel onbekende en lastige wegen. Gelukkig zijn er rivieren die als oriëntatie punt kunnen fungeren. Als chauffeur van een Van, ben ik weer blij dat ik ’s-avonds weer op het juiste adres ben gearriveerd.
(Eric)

7e dag
Vandaag verzamelen bij de universiteit Carlton om 8.00 uur. Wij waren wat later omdat we nog even moesten tanken. Na een flinke slok benzine op pad naar Montreal, waar beide teams zullen trainen in het Olympisch bad.
het Olympisch bad
 het Olympisch bad

Na de training werden we getrakteerd op een “Chineesje” . Begin van de avond weer terug in Ottawa. De meisjes en jongens hebben de rest van de avond vrij om zich op te maken voor het 2e toernooi dat morgen begint.

(Eric)

8e dag
Vandaag weer vroeg verzamelen op de campus van de universiteit om vervolgens een bezoek te brengen aan het oorlog museum. Er was genoeg te zien in het immense gebouw. Na bezoek en lunch per busjes naar het centrum om de nodige inkopen te doen in het overdekte winkelcentrum. Het is nog steeds koud (- 12 overdag tot -20 in de nacht). Na het winkelen heerlijk gegeten op de andere universiteit, de Franstalige. De lunch bestond uit een Italiaans buffet, waar iedereen van kon nemen wat hij of zij wilde.
Vanaf de lunch werden de voorbereidingen getroffen voor de komende wedstrijden tegen de Brazilianen. De jongens komen aardig in het ritme en wonnen met 12-4. De meisjes hadden iets meer moeite, maar wonnen uiteindelijk ook (4-2). Na de wedstrijden snel naar huis om te eten en lekker te gaan slapen. 

Voor iedere wedstrijd voorstellen van de ploegen en afspelen van de volksliederen 
Voor iedere wedstrijd voorstellen van de ploegen en afspelen van de volksliederen

9e dag
In de ochtend museum bezocht met alle Brazilianen. De geschiedenis van Canada is nog jong maar voor sommigen toch interessant. Vandaag is in Ottawa het zogenaamde winterfestival geopend ; iedereen op het ijs, rondom het ijs etc. De rivieren zijn totaal bevroren en hebben een ijsdikte van meer dan een meter. Op het Kanaal van Ottawa worden vanaf vandaag allerlei wedstrijden georganiseerd en zijn er overal tentjes waar specialiteiten van Canada gegeten kunnen worden (zie ook de foto’s). Er was een heerlijk zonnetje, maar met -8 graden en een stevig windje, was iedereen toch na een klein uurtje behoorlijk koud. Auto in en richting restaurantje (jongens). Even lekker pizzaatje eten om vervolgens naar het zwembad af te reizen.
De jongens speelden tegen het team uit Toronto, de York Mevericks Boys. Uitslag 33-4. De meiden hadden het veel moeilijker en verloren van het team uit Calgary met 4-7. De jongens spelen zondag de finale tegen de plaatselijke Titans. Een mooie kans op revanche ; tijdens het eerste toernooi verloor het WOC team met 6-7-. De meiden kunnen zich morgen plaatsen voor de finale.
In de rij voor de specialiteit van Canada, de Beavertail
In de rij voor de specialiteit van Canada, de Beavertail


10e dag
Deze dag is geheel gericht op de komende wedstrijden in het sportcentrum Nepean. Het sportcentrum ligt even buiten het centrum en voor de meeste sporters binnen een half uur te bereiken. De jongens spelen tegen de thuisploeg onder de 18, de meisjes later in de middag eveneens tegen de thuisploeg, de Titans.


De jongens wonnen met 9-5, de meisjes speelden gelijk (6-6).
Jarige Mike Verwoerd, was “man of the match” 
Jarige Mike Verwoerd, was “man of the match”

11e en 12e dag
Vanochtend koffers inpakken en op weg naar het zwembad voor de laatste wedstrijden. De meisjes wonnen de wedstrijd voor de 3e plek tegen de Brazilianen. De jongens verloren in de verlenging van de Titans uit Ottawa en veroverden dus zilver voor de 2e keer in Canada.

De prijzen werden uitgereikt door de ambassadeur van Nederland. Na de ceremonie op pad naar het vliegveld. Het vliegtuig was slechts voor ¼ vol. Gelegenheid voor de meesten om lekker te slapen. Op schiphol stonden ouders klaar om alle kinderen weer op te vangen.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde stage; alles was piekfijn georganiseerd, uitermate vriendelijke gastgezinnen en de sporters van het WOC hebben zich zowel binnen, alsook buiten het water, van hun beste zijde laten zien.
Ambassadeur van Nederland tussen WOC jongens 
Ambassadeur van Nederland tussen WOC jongens


Alle uitslagen en statistieken staan vermeld op de site van het Ottawa Titans International Water Polo Festival
 

Meer foto's in het WOC Foto album

 

toernooi affiche